Turkse Rode linzensoep
- 50 minuten
- 4 personen
- Vega
Wat heb je nodig?
- ZSoeppan of hoge kookpan
Ingrediënten
– 1 el olijfolie
– 200 gram rode linzen
– 1 middelgrote zoete aardappel
– 1 wortel
– 1 ui
– 1 bakje munt
– 1 citroen
– 2 groente bouillonblokjes minder zout
– 1 el tomatenpuree
– 1 klein Turks brood (pide)
– 1500 ml water
Kruiden:
– 1 tl gemalen komijn (djintan)
– 1 tl cayennepeper
– 1 tl aleppopeper
– zout
– peper (versgemalen)
Tip:
Soep over? Vries ‘m in, zodat je iets lekkers in de vriezer hebt staan!
Voorbereiding
- Snijd de uiteinden van de ui en verwijder de schil. Snijd de ui in blokjes.
- Was de wortel en snijd deze ook in blokjes.
- Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes.
- Weeg 200 gram rode linzen af in een kom.
- Maak 1,5e liter groente bouillon. In gekookt water voeg je 2 bouillonblokjes toe. Roer dit door het water zodra het uiteenvalt.
- Pers de citroen.
Bereiding
- Zet de warmtebron op middelhoogvuur en doe een scheutje olijfolie in de pan.
- Wacht tot de olie heet is.
- Bak de ui ongeveer 5 minuten in de pan totdat deze glazig is. Roer om met de spatel, zodat de ui niet verbrand.
- Voeg een eetlepel tomatenpuree toe en laat dit een minuut meebakken met de ui.
- Voeg 1 theelepel gemalen komijn en 1 theelepel aleppopeper toe.
- Voeg na een minuut de blokjes zoete aardappel, linzen en de 1,5 liter bouillon toe.
- Zet de warmtebron laag en laat de soep 15 minuten zachtjes doorpruttelen met het deksel op de pan.
- Als de linzen gaar zijn haal je de soep van de warmte bron en pureer je deze met een staafmixer.
- Zet daarna de soep weer op de laagste stand van de warmterbon.
- Voeg nog een klein beetje zout en peper naar smaak toe.
- Laat de soep nog even op de laagste stand van de warmtebron staan.
Bereiding Aleppo olie
- Zet de hittenbron op middelhoog vuur en verhit 1 eetlepel olijfolie in de koekenpan.
- Voeg 1 theelepel aleppopeper en 1 theelepel cayennepeper en een klein beetje gemalen komijn toe.
- Roer het met een garde en laat het een minuutje op lagere temperatuur staan.
- Haal daarna de pan van de hittebron.
Tot slot
- Doe de soep in een kom.
- Schenk een wat Aleppo olie over de soep en voeg wat verse munt toe.
- Serveer wat pide (Turks brood) bij de soep.