...

West Afrikaanse Jollof rice

Recept van Rutger

  • 60 minuten
  • 8 personen
  • Vega

Wat heb je nodig?

  • ZSchaal met deksel

Ingrediënten

Tomatensaus

– 1 grote rijpe tomaat

– 1 rode paprika

– 1 hele habanero peper

-1 hele fresno chil of jalapeno

– 4 teentjes knofloo

– 500 ml water

Rijst

– 80 ml olijfolie

– 1 rode ui

– 5 gr zout

– 60 ml tomatenpuree

– 5 gerookte paprikapoeder

– 3 gr gemalen koriander

– 475 ml bouilon

Tip:

Je kunt aan dit gerecht extra overblijvers toevoegen als bijgerecht. Kijk eens wat je in je koelkast hebt liggen. Bijvoorbeeld: stukjes komkommer, bosuien, tomaten, sla, etcetera. 

Voorbereiding

 

  • Was de tomaten en paprika.
  • Snijd de tomaat, rode paprika, habanero peper, knoflook en gember fijn. Verwijder bij de pepers, de zaden en zaadlijsters. Let op: draag bij het snijden van de pepers handschoenen. Was na het snijden goed de handen met zeep. 

Bereiding

  • Doe de tomaat, rode paprika, habanero-peper, chilipeper, knoflook, gember en water in een blender voor de saus. Meng op de hoogste stand tot je een gladde massa hebt en zet het opzij.
  • Verhit olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en het zout toe en bak tot de ui zacht begint te worden, 4 tot 5 minuten. Maak ruimte vrij in het midden van de pan, voeg de tomatenpuree toe en bak dit 2 tot 3 minuten.
  • Breng het op smaak met paprika, kerriepoeder, komijn, tijm, peper en kurkuma; blijf 1 tot 2 minuten koken tot alles goed gemengd is.
  • Zet het vuur uit en roer de rijst erdoor, zorg ervoor dat elke rijstkorrel bedekt is met het olie/tomatenmengsel. Voeg het laurierblad en de bouillon toe.
  • Zet het vuur hoog, roer de tomatensaus erdoor en breng aan de kook. Dek af met een goed sluitend deksel, zet het vuur middelhoog en laat 20 minuten sudderen. Verwijder het deksel niet en roer de rijst niet.
  • Zet het vuur na 20 minuten uit en stel de timer in op 12 minuten. Laat de rijst rusten en verwijder het deksel niet.
  • Nadat de 12 minuten voorbij zijn, haal het deksel eraf en maak de rijst los met een vork, waarbij alle korrels gescheiden worden van elkaar.

Tot slot

 

Serveer de Jollof rijst met verse groente, zoals komkommer, bosuien, tomaten.