Als je moeite hebt met eten
Kom je gezellig eten? Zullen we lekker uit eten gaan? Hoe vaak horen we dit niet om ons heen? Eten is voor veel mensen een gezellige sociale activiteit. Maar wat als je dit voor jou anders is?
Als eten helemaal niet gezellig wordt ervaren, maar een noodzaak is die iedere dag weer terugkomt drie maaltijden lang. Dat het iedere maaltijd weer een strijd is wat of hoeveel je kunt eten. Of dat je eigenlijk het liefst altijd hetzelfde eet. Of dat juist het sociale aspect ingewikkeld is? De onvoorspelbaarheid van; waar ga je eten, wat kun je eten, hoe moet je je gedragen? Dat je gesprekjes aan tafel en het eten niet kunt combineren. En dat mensen in je omgeving hier niets van begrijpen?
Het kan ook zijn dat je sensorisch informatie verwerking bij jou anders werkt. Je geen honger ervaart? Dat je veel gevoeliger bent voor geurtjes en smaakjes, of textuur van voeding, misschien wel zo erg dat je er van moet kokhalzen. Maar ook de angst voor verslikken of ziek te worden van eten waarvan je niet weet hoe het bereid is. Of dat je zo gevoelig bent voor geluid, dat je je ergert aan de smakgeluiden van je tafelgenoten of de muziek die je hoort. De verlichting die voor andere sfeer brengen kan jou juist storen.
Helaas is dit voor veel mensen een werkelijkheid, bij mensen met autisme komt dit vaker voor. Deze problemen hebben ook een naam; vermijdende restrictieve voedselinname stoornis, een officiële diagnose ARFID Avoidant restrictive foodintake disorder.
Wil je hier meer over weten of je ervaringen delen woensdag 3 april ga ik hier graag met je over in gesprek.
Annemiek van Maanen
Verpleegkundig specialist GGZ
Stadsbibliotheek, Café Americain, 3 april 2024 18.00 tot 20.00 uur
We starten deze avond met een potluck diner. Wij zorgen voor een lekker soepje. Neem je ook iets lekkers mee voor het diner om met elkaar te delen?