...

Turkse Rode linzensoep

Recept van Zelal en Berfin

  • 50 minuten
  • 4 personen
  • Vega

Wat heb je nodig?

  • ZSoeppan of hoge kookpan

Ingrediënten

– 1 el olijfolie

– 200 gram rode linzen

– 1 middelgrote zoete aardappel

– 1 wortel

– 1 ui

– 1 bakje munt

– 1 citroen

– 2 groente bouillonblokjes minder zout

– 1 el tomatenpuree

– 1 klein Turks brood (pide)

– 1500 ml water

Kruiden:

– 1 tl gemalen komijn (djintan)

– 1 tl cayennepeper

– 1 tl aleppopeper

– zout

– peper (versgemalen)

Tip:

Soep over? Vries ‘m in, zodat je iets lekkers in de vriezer hebt staan!

Voorbereiding

 

  • Snijd de uiteinden van de ui en verwijder de schil. Snijd de ui in blokjes.
  • Was de wortel en snijd deze ook in blokjes.
  • Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes.
  • Weeg 200 gram rode linzen af in een kom.
  • Maak 1,5e liter groente bouillon. In gekookt water voeg je 2 bouillonblokjes toe. Roer dit door het water zodra het uiteenvalt.
  • Pers de citroen.

Bereiding

 

  • Zet de warmtebron op middelhoogvuur en doe een scheutje olijfolie in de pan.
  • Wacht tot de olie heet is.
  • Bak de ui ongeveer 5 minuten in de pan totdat deze glazig is. Roer om met de spatel, zodat de ui niet verbrand.
  • Voeg een eetlepel tomatenpuree toe en laat dit een minuut meebakken met de ui.
  • Voeg 1 theelepel gemalen komijn en 1 theelepel aleppopeper toe.
  • Voeg na een minuut de blokjes zoete aardappel, linzen en de 1,5 liter bouillon toe.
  • Zet de warmtebron laag en laat de soep 15 minuten zachtjes doorpruttelen met het deksel op de pan.
  • Als de linzen gaar zijn haal je de soep van de warmte bron en pureer je deze met een staafmixer.
  • Zet daarna de soep weer op de laagste stand van de warmterbon.
  • Voeg nog een klein beetje zout en peper naar smaak toe.
  • Laat de soep nog even op de laagste stand van de warmtebron staan.

Bereiding Aleppo olie

 

  • Zet de hittenbron op middelhoog vuur en verhit 1 eetlepel olijfolie in de koekenpan.
  • Voeg 1 theelepel aleppopeper en 1 theelepel cayennepeper en een klein beetje gemalen komijn toe. 
  • Roer het met een garde en laat het een minuutje op lagere temperatuur staan. 
  • Haal daarna de pan van de hittebron. 

Tot slot

 

  • Doe de soep in een kom.
  • Schenk een wat Aleppo olie over de soep en voeg wat verse munt toe. 
  • Serveer wat pide (Turks brood) bij de soep.