KOOKeiland met Voedsel van dichtbij
Werkgroep Voedsel van Dichtbij op bezoek bij Kookeiland
Vorig jaar november hebben Conny en ik een vegetarische maaltijd voor KOOKeiland mogen verzorgen: spruitjesstampot met gebakkenbanaan en knolselderiespekjes. Het was veel werk, maar iedereen hielp mee en het werd een gezellige heerlijke maaltijd voor 35 mensen.
Gezond, vers en betaalbaar voedsel uit de regio
Voor ons, werkgroep Voedsel van Dichtbij Dordrecht, gaat het om gezond, vers en betaalbaar voedsel uit de regio op het bord te krijgen van de Dordtenaar. Sommige particulieren kopen groenten en fruit bij De Zuidpunt, of het groentekratje van Cors, of gaan op de fiets door de polder om melk te halen bij de Elshoeve. Dat is hartstikke mooi, maar wij willen meer.
De werkgroep is nu 3 jaar bezig om te stimuleren dat het voedsel van de verbouwers van voedsel (boeren, landbouwkas De Oude Beer, Dordtse moestuinen) gebruikt gaat worden in de horeca en in restaurants van bedrijven en de overheid. Maar ook dat dit voedsel verwerkt wordt in buurtmaaltijden verzorgd door sociale organisaties.
Buurtkoks
Kookeiland078 kookt een goede heerlijke maaltijd, maar waar komt het voedsel vandaan? Er zijn meer dan 20 plekken in Dordrecht waar vrijwilligers koken voor buurtbewoners. De buurtkoks hebben daar plezier in, omdat de eters heel tevreden zijn, want het eten is vers, gezond en lekker. De bezoekers kunnen vaak zo aanschuiven, ontmoeten andere wijkbewoners en eten samen een gezonde maaltijd. Er zijn weinig of geen regels of voorwaarden waaraan ze moeten voldoen. Soms is aanmelden van tevoren belangrijk, want op = op. Jullie kookprestaties zijn dus heel belangrijk. Jullie werken aan een stedelijke basisvoorziening, die mensen verbindt en het sociale leven versterkt.
“Ons project dient als kapstok om de korte voedselketen te stimuleren en mensen bewust te maken dat de huidige voedselketen echt moet veranderen voor een betere gezondheid van mens, dier, natuur en klimaat.” Dat doen we door met heel veel mensen te praten en te horen wat er goed gaat en wat belemmeringen zijn om bij te dragen aan de korte keten. Maar ook organiseren we activiteiten zoals: voedselfietstocht, lezingen door boeren voor Dordts publiek, voedselcafé’s, Week voedsel voor mijn eten. We stellen onze kennis en kennissen, lokaal en regionaal beschikbaar. Ons netwerk en kennis groeit elke dag.
Kijk maar eens op de website platformduurzaamdordrecht.nl
Tot ziens en hartelijke groet,
Monique Mol en Conny Taheij
Wil je de heerlijke spruitjesstampot van Conny en Monique ook maken?! Bekijk dan het recept op onze KOOKeiland website.