...

Heel Nederland leest

Blog van Iris

November stond in het teken van Heel Nederland leest. Gedurende deze landelijke campagne ontvingen bezoekers van de bibliotheek AanZet het boek Sonny Boy van de Nederlandse schrijver Annejet van der Zijl. 

Bezoekers van KOOKeiland deelden niet alleen een maaltijd, maar ook het verhaal met elkaar. Begin november ontvingen zij het boek, waarna iedereen het in zijn eigen tempo kon lezen. Hierdoor was er de tijd en ruimte de eigen gedachten erover te laten gaan en gevoelens over het verhaal te ontwikkelen. Voor deelnemers van het Taalcafé was er een speciale uitgave van het boek, waardoor iedereen mee kon doen en er eventueel hulp bij geboden kon worden door de taalcoach van de Stadsbibliotheek. Met elkaar een goed boek lezen bracht mooie gesprekken en verbindingen op gang. Dat zagen we eind november terug toen we weer bij elkaar kwamen tijdens KOOKeiland. Terwijl de maaltijd in Café Americain werd bereid kwamen de eerste gesprekken al op gang en bleek vrijwel iedereen het boek in adem uit te hebben uitgelezen.

Sonny Boy vertelt het waargebeurde verhaal over een liefdesrelatie tussen een Surinaamse student Waldemar en de wat oudere Nederlandse Rika met name in de Tweede Wereldoorlog. De thema’s liefde, moed en discriminatie staan centraal in het boek. Waldermar en Rika worden geconfronteerd met veel uitdagingen en vooroordelen vanuit de samenleving. Iets dat in de huidige tijd eveneens tot genoeg gesprekstof leidde onder het nuttigen van de maaltijd.

Het boek Sonny Boy is een aantal jaar na de eerste druk verfilmd. We vonden het daarom extra leuk dat we onze bezoekers konden verrassen met een extra uitje naar Filmtheater de Witt waar we de film konden zien. Wat weer een andere dimensie aan het verhaal gaf en het gesprek gaf. Zo werd ‘Heel Nederland leest Sonny Boy’ ook vooral een verhaal dat verbindt.

Het boek lezen? Leen het bij jouw favoriete bibliotheek!