...

KOOKeiland Aut cuisine

Blog van Iris

Tijdens de Autismeweek werden er diverse activiteiten in de Bibliotheek AanZet georganiseerd. Zo ook op woensdag 29 maart met een speciale editie van het populaire KOOKeiland: Aut cuisine.

De tweewekelijkse kookactiviteit van de Bibliotheek AanZet en Ruimte voor ideeën wordt doorgaans bezocht door jongeren en volwassenen, met en zonder mentale of financiële problemen en verschillende achtergronden.  Samen koken en eten is een mooi middel om met elkaar in verbinding te komen. Het met elkaar in gesprek zijn tijdens het bereiden van de maaltijd normaliseert, waardoor het stigma rondom deze onderwerpen vermindert. Net als tijdens deze speciale editie, waarin we ‘Aut cuisine’ kookten en we wilden laten zien dat koken een mooie manier is mensen met én zonder autisme bij elkaar te brengen.

Zintuigen

Bij het koken en het eten van een maaltijd worden onze zintuigen op allerlei manieren geprikkeld. Het geluid in de keuken, de geur van het eten, de structuur, de smaak en de sensaties die vrijkomen als je iets proeft. Ook bij het koken zelf worden verschillende taken uitgevoerd, waarbij je je zintuigen moet gebruiken. Daarom werden er deze avond verschillende gerechten stapsgewijs gemaakt. Een manier van koken die in iedere keuken zou kunnen bijdragen aan wat structuur aan het eind van een drukke dag.

Om 17.30 uur zijn we van start gegaan met het voorgerecht en een uitleg over de avond. Daarna stonden de pannen algauw op het vuur in Café Americain voor het hoofdgerecht. Een heerlijke spaghetti met vega kip in een zachte roomsaus, kleurrijke salades en als tegenhanger pittige eiercurry met rijst.  Tot slot werd er een Vlaflip toetje geserveerd.

Verbinding

Voor de deur van de Stadsbibliotheek werd de Brain on Wheels druk bezocht. In het mobiele theater van de Autisme Experience werden er verhalen bekeken en beleefd. Gedurende de activiteiten van deze avond was er natuurlijk ook ruimte om kennis te delen en in gesprek te gaan met elkaar, zodat bezoekers konden ervaren dat er overeenkomsten zijn, maar ook verschillen. Kortom: dat iedereen uniek is! Wat weer mooi aansloot op het thema van de Autismeweek: ‘Hoe uniek ben jij?’

Voor sommigen was een activiteit rondom autisme een eerste stap nadat ze hun diagnose te horen hebben gekregen. Ondanks dat het vooraf spannend werd gevonden ergens anders met onbekenden te eten, andere prikkels te ervaren, nieuwe smaken te proberen, ontspanden de deelnemers tijdens het koken en raakten nieuwe bezoekers met deelnemers die al eerder naar KOOKeiland kwamen met elkaar aan de praat.

Er werden ervaringsverhalen en boekentips gedeeld en naarmate de avond verstreek kwamen er veel boeiende gesprekken op gang over allerlei uiteenlopende onderwerpen. We hoorden vooral terug dat bezoekers zich door familiaire sfeer erg welkom voelden. Nog meer reden om de Bibliotheek AanZet vaker te bezoeken en vooral nog eens aan te schuiven bij KOOKeiland!

Samen koken en eten is een mooi middel om met elkaar in verbinding te komen. De Bibliotheek AanZet is daar de uitgelezen plek voor!